top of page

Munk Sofie Christina Enander Stark

Som rubriken lyder så är det där mitt fullständiga namn. Något som ser annorlunda ut? Munk? Japp, det stämmer. Där jag bor är gårdsnamn vanligt och jag har ett gammalt gårdsnamn från min farfar och som han fick av sina avlägsna släktingar. Munk är ett gammalt soldatnamn från förr i tiden och som har levt kvar. Faktum är också att mitt ena efternamn Stark (som jag lade till efter att jag och Viktor gifte oss 2021), också egentligen är ett gårdsnamn. Någon gång i slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet (I think), ändrade Viktors "förfäder" sitt efternamn från Andersson till Stark. Summa summarum så kunde Viktor alltså egentligen ha hetat Stark Viktor Nils Andersson. Mer om mitt namn är att jag föddes med efternamnet Olsson och hette det tills jag fyllde 20 år då jag bytte till mammas efternamn, Enander.


Jag är minstingen av tre syskon. Först kommer Therese, sen Kristoffer och sist kommer jag. Jag är uppvuxen i Vansbro med mamma Eva och pappa Stefan och där halva släkten från pappas sida kommer från Dala-Järna (min nuvarande hemby). Hela min uppväxt har präglats av musik och sång. Jag började spela fiol när jag var 6 år gammal och har även spelat tvärflöjt några år under mellan- och högstadiet. Min tid på Vansbro Dans- och Musikskolan, den dåvarande Kulturskolan, fick jag lära mig otroligt mycket inom musik och som idag lever kvar i mig. Idag spelar jag fiol i Vansbro Spelmanslag och fiol skulle jag väl säga är mitt "huvudinstrument" som jag kan bäst. Men piano och gitarr är två andra instrument jag tycker om och gärna spelar här hemma, tillsammans med sång.


Jag valde att gå estet med inriktning musik och teater under min gymnasietid. Länge var det musik och teater jag ville satsa på i framtiden och faktum var att jag tänkte söka en teaterhögskola efter gymnasiet. Men efter att jag fick testa på att fotografera i studio under mitt projektarbete i åk 3, så var det fotograferingen jag fastnade för och där musik, teater och sång fick fortsätta ha stor betydelse i mitt liv, men på hobbynivå.


När jag var liten såg alltid mina föräldrar till så att vi hade en massa album med bilder från hela vår uppväxt och när jag blev äldre började fotograferingen bli ett större intresse. Jag fick min första digitala kamera någon gång under mellanstadiet och det var under gymnasiet jag köpte mig min första systemkamera, en Canon EOS 60D och på den vägen är det. Jag började ha min studio hos min mamma, där jag inför varje fotografering gjorde om hennes tv-rum till en fotostudio. Efter två till tre år hos henne kunde jag flytta studion till min lägenhet och idag har jag min egen lokal hemma på gården.


Nyföddfoto Dalarna Familj
Jag, Viktor och Alice som nyfödd

Under våren 2014 träffade jag Viktor på den lokala puben "Hotellet" i Dala-Järna. Viktor körde en ny form av raggningsreplik "Är det du som är den vackra på ICA" (Jag arbetade på ICA Supermarket under den tiden), och ja, jag föll väl pladask.


Vi flyttade ihop januari 2015 i en stor och fin lägenhet mitt i centrala Vansbro. En lägenhet på 100 kvadratmeter med tre balkonger och en bastu. Under 2017 och 2018 letade vi och budade på hus runt om i kommunen, men utan vidare resultat. I december 2018 köpte vi Viktors morfars hus och samma månad började vi riva upp golv och väggar för att göra om till vårt. Den 28 februari 2020 flyttade vi in i det nya huset där vi byggt om precis allt samt lagt på en våning.


Alice 2 månader

Idag har vi bott här i Grötholn i över fyra år och det som har tillkommit är vår dotter Alice som gjorde entré på beräknat datum den 26 december 2023. I skrivande stund är hon över två månader, sover tre timmar, vaken cirka en och en halv, sover tre timmar till, osv.. Hon är en trött liten själ, lik sin pappa. :)


I maj firar jag och Viktor 10 år tillsammans och hur vi firar det vet vi inte riktigt än, men jag kommer i alla fall spendera helgen vid min sommarstuga samt fotografera årets första bröllop i Orsa, så firandet får vänta lite.


Förutom musik så är träning ett stort intresse för mig. Dock började jag inte hålla på med idrott förrän under högstadiet eftersom veckorna innefattade så mycket musikträning. Det var

under högstadiet jag först började springa och även började spela fotboll. Dock har jag under hela mitt liv haft problem med mina fötter, så kallade häxknölar på båda fötterna som jag dessutom har försökt opererat bort. Dock återkom det hela på båda fötterna, så det här med att hitta skor som passar är jättesvårt för mig och fotboll fick jag sluta med då det gjorde alldeles för ont.


Löpningen är dock kvar och det är faktiskt favoriten när det gäller träning. Normalt sett ser en vanlig träningsvecka ut som följande för mig: ett pass styrketräning, ett intervallpass med löpning, ett långpass med löpning och sedan ett lugnt pass som antingen innebär 40 minuters lugnt löppass eller rullskidor/skidor (beroende på vilket säsong vi befinner oss i). Sedan kunde det tillkomma något passa eller att något pass fick tas bort beroende på hur min vecka såg ut.


Innan jag blev gravid tränade jag inför Göteborgsvarvet 2023. Nu råkade jag bli gravid innan loppet och mitt mål som jag hade satt upp fick jag ändra. Nu har jag ett nytt mål inför Göteborgsvarvet 2025 med en ny tid och då ska jag inte vara gravid. Sedan vi fick Alice så har jag inte börjat springa ännu, och detta på grund av min förlossning. Men jag kommer snart få börja och jag vet att förutsättningarna kommer att se annorlunda ut nu när jag är mamma, och speciellt under den tiden hon fortfarande ammar. Men jag ser fram emot den lugna starten och jag ska skynda långsamt, jag har ändå trotts allt ett år kvar till mitt mål. :)


Drönarbild från ovan

Sommarstugan i Venjan är min absolut favoritplats på denna jord. Det är där jag kommer in i ett lugn och verkligen får vila upp mig. Hela min uppväxt har innefattat somrar vid stugan där vi har badad, åkt båt, fiskat, lekt vid stranden med mera. Detta ställe har även fått en stor plats i Viktors hjärta, och han, liksom även jag, väljer hellre att åka till Venjan än andra platser. Till Venjan är det bara att åka till. Det spelar ingen roll om någon annan i familjen är där, det är liksom bara att åka dit. Speciellt för i år är att vi ska få dela denna fantastiska plats med vår dotter. Självfallet gillar vi även att resa utomlands och upptäcka nya platser. De senaste resorna vi gjorde var till Tallin och London 2022 och Norge 2023.


Förutom mitt arbete som fotograf, arbetar jag deltid som lärare på Myrbacka Skola i Dala-Järna. Jag studerade till lärare mellan åren 2016-2020 och är idag legitimerad lärare i ämnena engelska, svenska, matte och bild. Innan arbetade jag på ICA Supermarket Vansbro fram till 2016, sedan på systembolaget i Vansbro fram till 2018


Mitt mål med mitt företag är att arbeta heltid och jag tror att den dagen kommer att komma. Egentligen är inte problemet att arbeta heltid, för den tiden kan jag fylla utan problem. "Problemet" ligger i att kunna ta ut en heltidslön. Just nu är jag mammaledig i stort sett till 100%, men jag har börjat arbeta lite för att kunna ta emot porträttfotograferingar. Jag älskar att vara hemma med Alice med all den energi hon ger mig (även om hennes mage har strulat en massa). Men att ha möjligheten att kombinera lite jobb med mammaledighet tycker jag passar mig perfekt. Jag är en person som "måste" ha något att göra. Det är svårt för mig att bara vara hemma och ligga i babygymmet medan hon jollrar runt fram till nästa sovstund på tre timmar. Just nu känns det också bra med Alice och där vi har kommit in i nya rutiner som fungerar bra. Så varför inte kombinera lite arbete med mammaledighet när det fungerar? Detta gör också att Viktor får egentid med henne, vilket jag tror är jättebra för dem då han arbetar skift och är borta stora delar av hennes vakna tid på dygnet. :)


Det här var mycket om mig, bakgrund, dåtid, nutid osv. Jag tänkte att nästa inlägg kommer i april och det ska handla om tips angående något inom bröllop. Det återstår att se. :)


Önskar er en fin fortsatt vecka och kommande helg ♥

Comments


bottom of page