Idén "Projekt V&V - Vatten & Vandring" kom fram kvällen den 6 mars i

år när jag satt själv hemma i soffan. Min sambo Viktor var och angla

med min bror och deras gemensamma kompis. De hade en sådan där

berömd grabbdag tillsammans.

 

En kväll som denna finns det mycket tid för att reflektera över saker och ting.

Något jag ofta reflekterar över är hur jag, mentalt, ska kunna växa som person

och där jag ofta påminner mig själv om vilket liten fegis jag är som bara inte testar att göra

sådant som skrämmer mig. Vad är det värsta som kan hända? Ingenting. Det enda som händer

är att jag lär mig av mina misstag OM det blir fel. 

Så.. Här satt jag och funderade på vad jag kunde hitta på för att utmana mig själv samtidigt som jag ville att det skulle vara roligt. Liksom det ska vara en pirrig känsla inombords som ändå är peppande. Vad vill jag göra? Vad tycker jag om att göra? Ganska snabbt kom jag på att jag ville göra något projekt där det krävs planering, för sådant gillar jag. Att planera massor och sedan utföra det. Jag vet inte om det var filmen jag såg som påminde mig om min passion för vattenfall, berg och natur, men där började en idé växa inom mig. Jag hämtade mitt anteckningsblock och efter en timmen hade jag fått en klar idé vad jag ville göra som både skulle bli en utmaning mentalt men som också skulle bli rolig att genomföra. Detta var även något jag länge velat gör men.. Där den där fegisen inom mig sagt åt mig att "nej Sofie. Det där kommer du inte klara av med dina problem". Men jo sa jag denna gång. Dra du åt skogen din dumma tanke, det här tänker jag visst göra. Jag ska åka på en vattenfallsturné med bilen. Fotografera, ta vandringsleder med mera OCH jag ska göra det HELT SJÄLV!

_MG_2157.jpg

PROJEKT V&V 2021

Vatten & Vandring

MITT VARFÖR

Framför allt är det viktigt att jag gör något för min skull, får möjlighet att utmanas och växa som person. Jag har alltid haft en liten passion för vatten, berg och natur. Det är något med just de saker som.. Ja, jag vet inte. Jag bara älskar det. Utsikten, mystiken, kraften... Nu ska jag få göra det som jag ser så många andra friluftsfotografer gör, men jag får göra det på mitt sätt och i en mindre skala. 

VART

Dalarna & Jämtland

VAD SKA JAG GÖRA

Det blir en resa på cirka 4 dagar och där jag har valt att sova i bilen på campingar (detta för min egen säkerhet samt för att kunna ladda batterier till kamera och drönare). Det blir en resan med mycket fotograferande och en del träning. Jag kommer att gå vandringsleder där jag har möjlighet, fotografera 4 vattenfall och sedan följer träningskläderna med för någon eventuell löptur kring Ristafallet.

_P2A4980.jpg

GEIRANGER, NORGE 2019

FOTOGRAF SOFIE ENANDER

SCHEMA

DAG 1 - 20 juni 2021

Första dagen börjar med en bilresa på över 4 timmar då jag ska ända upp till Kvarnsjö Camping. Där ska jag campa men sedan åka vidare till Klövsjö och Fettjeåfallet. Det kommer blir en kort vandring på 4 km fram och tillbaka.

DAG 2 - 21 juni 2021

Jag ska börja dagen med att åka tillbaka till Fettjeåfallet igen och fotografera på morgonen/tidig förmiddag. Sedan fortsätter min tur till Ristafallet Camping som ligger precis bredvid Ristafellet. Där checkar jag snabbt in och går direkt till fallet och fotograferar. Sen är det troligtvis dags för middag och efter middagen åker jag till Tännforsen för lite kvällsfotografering. Tännforsen ligger ca 45 minuter från Ristafallet med bil.

DAG 3 - 22 juni 2021

Tredje dagen börjar tidigt för att fotografera Ristafallet igen men på morgonen. Efter denna fotografering packar jag väskan för att bege mig till Åre, som endast ligger ca 20 minuter från Ristafallet. Där blir det en vandringsled på fjället. Vilket och hur långt vet jag ännu inte, detta beror lite på vädret men lunchen kommer vara med så att jag kan ta en längre tur. Efter vandringen (beroende på vilken längd jag väljer) blir det antingen att åka till Tännforsen igen, eller åka tillbaka Till campingen vid Ristafellet och ta vandringen runt där som är 10km. 

DAG 4 - 23 juni 2021

Sista dagen åker jag hela vägen från Ristafallet ner till Njupeskär som är en bilfärd på nästan 5 timmar. jag kommer åka tidigt på morgonen för att även försöka hinna med vandringsleden runt Njupeskär. Beroende på hur trött jag är samt att jag har en lång bilresa efter Njupeskär, så får vi se om jag orkar ta någon längre vandringsled, i sämsta fall blir det bara att gå upp till fallets början och sedan ner igen. Senare på eftermiddagen när jag känner mig klar med Njupeskär åker jag hem till Dala-Järna igen och med en återigen lång bilresa på cirka 3 timmar. Troligtvis blir det ett stopp i Sälen för deras goda kebabtallrik (Viktor kommer vara så avis på den)! 

Under min resa kommer jag försöka filma en del med drönare, mobil och systemkamera för att slutligen kunna sätta ihop en liten film. Detta vill jag mest göra för min egen skull för att bevara och minnas. Liksom en samling av allt till ett mindre klipp.

Jag hoppas ni vill följa denna resa jag ska göra samt bli inspirerade. Sverige har allt en vacker natur och jag är glad och tacksam att jag bor mitt i och har lika långt upp som ner i landet.

_FSE1255.jpg

KRINGELRISÅSEN, SKÅLÖ 2021

FOTOGRAF SOFIE ENANDER