Idén "Projekt V&V - Vatten & Vandring" kom fram kvällen den 6 mars i

år när jag satt själv hemma i soffan. Detta var ett projekt som skulle bli lite

utmanande för mig på grund av olika rädslor, men som även skulle bjuda på lärdom

där jag får växa som person. 

Projekt vatten & vandring 2021 blev en resa på cirka 135 mil i bil där jag besökte fyra av Sveriges

populäraste vattenfall: Fettjefåfallet, Ristafallet, Njupeskär och Tännforsen. Jag hann även med en vandring upp till Åreskutan.

Här får ni ta del av min resa i bild och text! Hoppas ni gillar det. :)

DJI_0202.jpg

PROJEKT V&V 2021

Vatten & Vandring

DAG 1

Med några minuter till godo så satte jag fart mot Fettjeåfallet strax innan 8.00 på morgonen. Det blev fyra timmar i bilen som spenderades med att lyssna på musik och peppa inför kommande dagar. Strax innan 12 var jag framme vid första stoppet där jag käkade lunch. Sedan begav jag mig mot Klövsjö och Fettjeåfallet. När jag kom fram till vattenfallet behövde jag gå 2 km för att komma fram. Vägen dit var fin, lite stenig och blöt men det gick bra att gå med vanliga springskor. Under de senaste åren har de försökt fixat till vägen med stentrappor för att det ska bli lättare att komma fram. En av de två broarna jag passerade verkade även helt ny. Jag tycker absolut Fettjeåfallet är en lagom och bra utflykt för familj, men ska man ha mindre barn med sig skulle jag rekommendera att ha med bärsele då det inte går att komma fram med vagn. 

Jag blev positivt överraskad av både miljön kring Fettjeåfallet och själv fallet i sig. Trodde inte jag skulle komma så nära fallet och trodde absolut inte det var så högt som det var. Det påminde mycket om Njupeskär faktiskt fast med mer natur som träd och buskar runt omkring. Sedan fanns det även en gapkoja och en eldstad där man kunde grilla korv. Det tråkiga med denna dag var vädret. Det var extremt mulet vilket gjorde att himlen blev helt vit i bilderna.

Här är några favoriter!

DAG 2:

På grund av regn och dåligt väder så tog jag lite sovmorgon denna dag för att komma till Ristafallet när det inte regnade. Jag kom iväg vid ungefär 9.00 och jag var framme vid Ristafallet runt 11.00 . Jag började med att packa kameraväskan för att ta mig en första tur runt Ristafallet.

Ristafallet var dock en liten besvikelse. Först oh främst läste jag någonstans att jag kunde gå runt fallet, så var det inte. jag fick gå en bit och sedan vända tillbaka. Ristafallet har två stora fall varpå du ser endast en av dem från stigen. Det fanns ett bra ställe att stå på och fotografera och det stället tyckte inte jag om. Sedan var det en sjukt lerig väg att gå. Springskor går att ha på sig men räkna med att de kan bli leriga, jag skulle rekommendera kängor. 

Så från denna tur kom jag tillbaka till bilen utan någon vettig bild. Jag åt lite lunch sedan begav jag mig mot Tännforsen som ligger ungefär 35 minuter från Ristafallet. 

Gentemot Ristafallet så var Tännforsen ett WOW-ställe. Det fanns många platser att kunna fotografera vid och det var mycket bättre väg att gå på till fallet. Som dagen innan var det mulet väder även denna dag och som inte gav de där bilderna jag hade önskat. Jag körde dock en del drönare och de videoklippen samt bilderna blev i alla fall helt okej.

För att summera denna dag så blev det inte helt som jag hade tänkt. Men jag visste att morgondagen skulle bli soligare och då skulle jag göra ett nytt försök.

DAG 3

Dagen jag skulle gå upp för Åreskutan. Helt ärligt hade jag typ föreställt mig Sälenfjällen men lite maffigare. Liksom i alla fall den typen av miljö och "bergsbestigning". Jag hade aldrig tidigare sett bilder från Åreskutan så jag hade väl bara fantiserat hur det skulle se ut.. Men så som jag trodde att det skulle vara... så var det inte.. 

Först och främst kom jag iväg väldigt sent (runt 12) då jag hade svårt att hitta parkeringen. Det första jag ska göra är att gå upp för en brant (läs JÄKLIGT BRANT) slalombacke som var lerig och blöt. När jag kommit upp för den och en liten bit till ville jag ge upp för första gången. Jag satte mig på en sten, helt slut och funderade på hur sjutton jag skulle klara av detta. Min packning vägde nästan 12 kg och den var alldeles för tung för mig som aldrig gått en sådan här vandring tidigare. Men skulle jag ge upp här? Aldrig! Jag fortsatte och kom upp till en första etapp "Hummelstugan". Där var det lite lättare med spångar och en trapp upp till nästa lilla etapp som var (enligt mig) första riktiga utsikten av berget. Efter jag kommit upp för trapporna kom jag ikapp två stycken som skulle upp. Vi tog sällskap en liten bit innan jag gick ifrån dem. De var lika slut som mig, så det var lite skönt att jag inte var ensam i den känslan. 

Fram till tredje etappen som var "BaseCamp Åreskutan" så var det snö kvar som jag fick lov att passera och här började det blåsa lite kallt. Den här vägen var extremt stenig och lite jobbigare att gå, jag började få ont i fötterna men här, trodde jag, att jag snart hade nått målet. Uppe på BaseCamp blåste det rejält. Jag var helt slut och jag började få ont i ryggen och axlarna av väskan. Här förstod jag också att jag hade en liiiten bit kvar fram till Åreskutans topp, närmare bestämt 1 km (enligt en skylt). Jag började traska, kom kanske 200 meter sedan satte jag mig bakom en sten för att ta skydd mot blåsten och åt lite lunch. Tänkte ge upp.. Igen.. Men efter lunchen fick jag lite mer energi så jag trampade på. Strax innan jag är framme vid Åreskutans topp kommer en brant bit jag ska passera och jag kommer inte upp. Jag känner att jag är alldeles för svag för att försöka hålla mig fast i stenen med händerna och ramlar jag kommer jag antingen slå i huvudet, eller så kommer jag landa på ryggen och mosa hela min kamerautrustning. Inget av de ville jag riskera. Nu trodde jag att jag skulle behöva vända eftersom jag inte kom upp. Men icke! Jag fick gå runt vägen, gå ut på snön och ta en liten omväg.

Efter många om och men var jag uppe. Jag var uppe på toppen och jag blev så jäkla nöjd. Så många gånger jag tvivlade på mig själv och ville ge upp... Så var jag uppe. Hejja mig!! Att gå ner var inte heller en dans på rosor när det gällde knäna och fötterna, men konditionen var ju mycket bättre denna gång. Så nöjd och stolt över mig själv! När jag kom ner från toppen till BaseCamp såg jag en skylt som hade ramlat och som jag missade på vägen upp. Det resulterade i att jag hade tagit den svåra vägen upp till toppen och inte den lätta.

Jag måste erkänna att hela min kamerautrustning följde med i förgäves då jag endast använde ett objektiv på vägen ner. Det blåste alldeles för mycket för att köra drönare och inga andra objektiv använde jag. Så all denna tunga packning... Jösses. jag skäms nästan. Men men, man lär sig på sina misstag har jag hört.