top of page

TIPS - inför porträttfotograferingen på er bröllopsdag

Porträttfotograferingen är den som många brudpar ses som viktigast och samtidigt mest skrämmande, MEN det är också den som kan gå "hur som helst". Jag har varit med om översvämning på våra valda fotograferingsplatser så att vi har fått lov att ändra samma platser samma dag. Andra leverantörer har varit försenade så att vi har fått börjat vår porträttfotografering upp till 50 minuter senare än planerat. Det absolut viktigaste, tycker jag, är att inte ha för höga förväntningar av den "perfekta dagen" För vad är egentligen perfekt? Att solen ska skina eller att ni ska ha en fantastisk fin och rolig dag tillsammans med nära och kära? Jag röstar för det andra alternativet. :)


Ni kommer aldrig kunna styra över vädret. Blir det regn eller snöstorm så är det så. Ni kommer heller aldrig kunna hålla klänningen helt fläckfri innan kvällen är slut. Vem minns liksom en ren bröllopsklänning?


Men det finns lite tips som man kan tänka på, samt ha med för att underlätta lite under själva porträttfotograferingen.


  • Det största orosmomentet: (TRUMMVIRVEL)... Vädret.. Jag har ALLTID med bröllopsparaplyn som ni kan använde om det skulle regna. Har ni anlitat en annan fotograf som inte erbjuder det, rekommenderar jag att ni köper hem ett varsitt bröllopsparaply som en back-upp. Under det första mötet diskuterar (i alla fall jag) back-up platser för om det eventuellt skulle regna. Exempelvis en paviljong som har tak men som fortfarande är en fin plats. När det gäller vintersäsongen skulle jag rekommendera att köpa någon form av kofta/jacka som är till för bröllop så att man inte fryser.

  • Gifter ni er under vintersäsongen skulle jag även rekommendera att lägga lite extra pengar på två brudbuketter (en för att ha ute och en för att ha inne), alternativt en brudbukett men att ha porträttfotograferingen efter vigseln. Att ta ut en blombukett i kyla är egentligen inga problem, speciellt så länge det inte är nollgradigt eller minusgrader. Ska man ha en bukett som tål några minusgrader får man arbeta med olika barrväxter, julrosor och vissa bärväxter. Det som kan hända med blommor som inte tål kyla, är att de kan efter bara en kort tids vistelse ute i minusgrader sloka när buketten kommer in i värme igen. Jag har även sett att vissa blommor fått en annan nyans av sin färg.

  • Det är alltid bra att ha extra skor med sig utifall man vill vara extra försiktig med sina skor till vigseln. Under min porträttfotografering när jag och Viktor gifte oss hade vi stövlar på oss då vi skulle ut på en åker och fotografera.

  • Kom ihåg att vara i tid till porträttfotograferingen. Ta i med tid när ni planerar tiden med frisör och sminktös. Ha lite spann så ni inte behöver känna er stressade till fotograferingsmomentet, eller till och med tappa tid där så att ni inte får med allt ni skulle vilja ha med. Jag har varit med om att brudpar varit närmare en timme försenad till porträttfotograferingen och då fick de välja en av de två platserna vi skulle fotografera vid. Det blir stressigt och ingen bra upplevelse och den här dagen ska ju vara er bästa tid i ert liv. Så ta i med tiden!

  • De flesta brudpar vill ha värme och solsken på sin bröllopsdag. Som fotograf vill man helst hålla sig i skuggan för att få de där fina ljuset på brudparet. Ska man fotografera i direkt solljus ska solen helst vara bakom brudparet samt att brudparet får då räkna med starka skuggor.

  • Vad ska man fotografera under porträttfotograferingen? Ni ska göra det ni känner er bekväm med. Vissa vill ha det mer spontana, spring och lek. Andra vill ha det mer romantiska med nära, massa pussar och lyft. Det finns inget rätt eller fel, utan ni ska göra det ni känner er bekväm med att göra. Sedan tycker jag att man ska ha med en del detaljer så som bilder på brudbuketten, händer, ringar och annat smått och gott. Detta uppskattas av många efteråt.

  • Sist med absolut inte minst, GÅ ALL IN!!! Jag förstår att det är läskigt att stå framför kameran, det gör jag med. Men försök slappna av, var er själva och bara kör. Ni kommer få en mycket bättre upplevelse och bilderna kommer bli mer personliga och roliga. Med detta sagt tycker jag att ni ska göra en testfotografering. I mina bröllopspaket ingår alltid en testfotografering och den viktigaste anledningen till varför jag har en sådan i mina paket är just för att ni får lära känna mig, samt testa stå framför kameran och se hur jag arbetar och vad som komma skall. Ni blir mer förberedda och när själva porträttfotograferingen är på bröllopsdagen känns det inte lika läskigt. Även om jag inte blir er bröllopsfotograf och att det inte ingår i ert paket med den fotograf ni valt, tycker jag ni ska fråga och lägga pengar på en sådan.


Det här är lite tips och jag hoppas det hjälper er lite på vägen inför er bröllopsdag. Nästa tips kommer i maj och ännu vet jag inte riktigt vad det ska handla om. Det återstår att se.


Kram S

Comments


bottom of page