top of page

Bröllopssäsong 2024 - Nu kör vi


Bröllop Bröllopsfotograf Dalarna
Rebecka & Niklas - 11 maj 2024

Bilden säger allt, men nu är bröllopssäsongen igång på riktigt, TJOHOO!


Den 11 maj fotograferade jag årets första bröllop av totalt nio stycken för 2024. Så roligt. Skulle jag få in något mer under oktober till december kommer jag absolut ta emot det, men fram till september är det fullt.


Till skillnad från tidigare år har jag nu en dotter som behöver följa med så länge som hon ammar, samt att någon behöver följa med mig för att ta hand om henne. Under första bröllopet nu i maj följde min mamma med och jag ska inte ljuga om jag var lite nervös över hur det skulle gå. MEN, det gick jättebra. Inför juni har jag två bröllop och då kommer jag att vara i Norns Bruk samt i Mora.


Jag får en del frågor kring bröllop och här nedan kommer några av de vanligaste jag får och som jag tänkte dela med mig av.


Bröllop Bröllopsfotograf Dalarna
Rebecka & Niklas - 11 maj 2024

Vad har jag med mig inför en bröllopsfotografering?


 • Tre kameror, två som jag använder och en tredje som back-up

 • Tre objektiv (50 mm, 35 mm, och ett zoom-objektiv 70-200 mm)

 • Massvis med batterier och minneskort samt laddare till batterierna om det är heldag och om jag behöver ladda något extra inför middag och fest

 • extralinser (utifall jag skulle tappa någon)

 • En rem som jag har mina kameror på

 • En liten väska som jag kan ha bilnyckel, mobil, extra-minneskort och batterier i

 • Papper med all information om brudparets dag

 • Två stycken bröllopsparaplyn

 • En filt

 • Regnkläder

 • Extra skor och strumpor

 • Matsäck som till 99% innehåller en sallad, en macka, vatten och lite godis.

 • Myggmedel


När äter jag under dagen?

Jag hinner alltid äta min matsäck innan vigseln börjar. Oftast fotograferar jag porträttbilderna innan vigseln och jag ser alltid till att vi har nog med tid innan så brudparet hinner fräscha upp sig, äta något, samt att jag ska hinna checka kyrkan/vigselplatsen och ändra objektiv och batterier med mera.


Har något tekniskt någon gång strulat för mig?

Min extrakamera som jag inte använder och som endast är för back-up slutade fungera under ett bröllop i maj 2022. Liksom det gick inte att ta kort så jag stängde av den och satt på den igen och då fungerade det. Detta ledde till att jag köpte en ny. Den har fungerat sedan dess så varför detta hände då vet jag inte. Men det skrämde mig och jag hade också länge funderar på att köpa en ny. Annars har ingenting strulat. Peppar peppar!!


Hur förvarar jag mina bilder?

Efter ett bröllop lägger jag direkt in dem på min OneDrive (molnlagring) så fort jag kommer hem, samt på två hårddiskar. Det spelar ingen roll om klockan är 19 på kvällen eller 01 på natten. Bilderna ska över för att jag ska veta att bilderna finns på fyra ställen (OneDrive, två hårddiskar samt mina minneskort). Jag sparar även alla bröllopsbilder på minneskortet till den dagen jag levererar bröllopspaketet. Risken att både min molnlagring ska sluta fungera/bli hackad samt att hårddiskarna ska gå sönder samtidigt är nog minimala, men ångesten OM det skulle hände skulle nog inte jag klara av, därför sparar jag allt på minneskorten till allt är levererat. Under fotograferingen fotograferar jag även med två minneskort samtidigt, alltså bilderna jag tar hamnar på två minneskort istället för endast ett. Summa summarum. Skulle ett minneskort sluta fungera eller gå sönder under tider, så finns alla bilder på det andra.


Hur brukar vädret vara under mina bröllopsfotograferingar?

Tur nog har jag nästan alltid haft fint väder. Under ett bröllop 2021 började det regna lite under porträttfotograferingen, under ett bröllop 2022 regnade det konstant hela dagen och det var nog det sämsta vädret jag haft under en bröllopsfotografering. Sedan hade jag ett bröllop förra året 2023 som det regnade i början av porträttfotograferingen, sedan blev det molnigt och det slutade med sol och värme.


Vad är det häftigaste jag har fotograferat under en bröllopsfotografering?

Jag får vara med om väldigt mycket under mina bröllop och alla bröllop är unika samt personliga så det är svårt att svara på. Men något som var riktigt roligt och ovanligt för en bröllopsfotograf (om jag får säga det själv), var när jag 2022 åkte slalom ner för Kläppen och fotograferade brudparet som åkte snowboard i bröllopskläderna. Normalt sätt kanske man tar häst och vagn som ingång till middagen, men detta brudpar tog snowboarden, vilket var riktigt fränt att vara med om.


Vad är en fullbokad bröllopssäsong för mig?

För mig är det viktigt att ha någon ledig helg då och då för att kunna vara med familj och vänner, och därför anser jag att två bröllop i månaden är lagom. Under säsongen 2022 fotograferade jag 16 bröllop mellan mitten av maj till mitten av september, vilket betyder att jag hade fyra helger lediga under hela sommaren (från 14 maj till 10 september, samt att jag även fotograferade två fredagar). Detta i sig medförde en otrolig stress för mig och under hösten fick jag även svåra sömnproblem som jag fortfarande brottas med. Jag lärde mig att säga nej, planera mina somrar bättre och inse att vila och återhämtning är otroligt viktigt. Under 2022 hade jag också många brudpar som hade skjutit på sina bröllop från 2020 samt 2021 då det var svårt att gifta sig gentemot alla restriktioner under pandemin så hälften av de bröllopen jag hade då var nya och hälften var "gamla par".


Detta är de vanligaste frågorna jag brukar få vid diskussioner när det gäller att fotografera bröllop. Tack för att du tig dig tid att läsa. :)


Kram S

댓글


bottom of page